PDA

Näytä tavallinen näkymä : Kentän mitat ja teko?jenhan
17.06.2003, 13.47
Tätä aihetta on varmasti käsitelty ennenkin, mutta toivottavasti jaksatte vastata tähänkin. smile.gif

Eli minkä kokoinen kenttä olisi hyvä (lähinnä kuinka pieni on vielä kelvollinen kotinurkissa kouluratsastuksen harjoitteluun)?

Entäs rakenteesta, mitä laatua soraa / suodatinkankaita tulee mihinkin kerrokseen ym? Ja vielä, jos joltakin saisin hinta-arviota aineista ja työstä, mitä yleensä ovat maksaneet?
Kiitos! :D

Mutti kai ?
17.06.2003, 14.53
Eiköhän 40 x 20 (lyhytrata) ole minimi.
Halvin ratkaisu on savimaalla suodatin ja
senpäälle pintahiekkaa parikymmentäsenttiä.
Tämä kyllä edellyttää että vesi pääsee valumaan ts. kenttä on vino.
Kunnon kentän rakennus onkin toinen juttu.

jenhan
17.06.2003, 15.02
Kiitos Mutti tuosta minimikoosta. Ihan kunnon kenttä olisi tarkoitus rakentaa eli sellainen joka ei sitten syksy/kevät keleillä heti lillu vedestä ja savesta. Tiedän kyllä että maksaa paljon, mutta kuinka paljon ja mitä aineita suosittelette? :confused:

Kenttä tulisi muuten tasamaalle, pohja metsämaata ja kalliot ympärillä eli salaojituskin tarpeen?

Jekutin
17.06.2003, 15.25
Alania Kysäisepäs SRL:n toimistosta. Siellä on ollut työn alla kentän ja tallin rakentamisohjeita. Muistelen lukeneeni, että opus olisi jo valmis.

Toivo
19.06.2003, 17.54
Mein kenttä tuli juuri tänään ratsuilukuntoon..... ja sen eteen on vuodatettu hikeä ja verta! Huh! Toivottavasti en vähään aikaan joudu uutta rakentaa. Mutta meillä siis tehtiin näin:

Ensin multa kuorittiin pellolta pois, ja ajettiin lisää savea, jotta saatiin tasaseksi! Annettiin saven painautua muutaman sateen verran (yli kuukaus) Sitten levitettiin routakankaat ja kankaiden väliin (siis niin että alla ja päällä kangas) salaojaputket, niin eivät pääse tukkeutumaan ja näin veden (pitäisi) mennä paremmin putkissa.

Nyt ajettu hiekat päälle, itse valitsin hiekkalajiksi sellaisen, jossa kiviä (isoimmat peukalon pään kokoisia) niin ei pölise niin paljoa, kun pelkkä hieno hiekka, ja on tukevampi ja joustavampi alusta meidän tallin raskaalle suokki enemmistölle, mutta upottaa siis juuri sopivasti! Nyt vaan lanaillaan ja ratsuillaan ja.... jotta saadaan kunnolla tasaiseksi!

Kentästä tuli reilu 30m X 40m, jotta pitäisi mahtua!

(Kentän teko aloitettu viime syksynä! Ai miten niin ikuisuus projekti? Koskakohan saadaan aidat ympärille...... :D )

täti-iii
19.06.2003, 22.18
Meillä kenttä rakennettiin umpimettään... Alla lohkareita, sitten tiiviimpää. Salaojaputket (5kpl) kentällä, jolla mittaa 20x40. Suodatinkangas, sepeliä n. 7 cm, päällä 7 cm kivituhkaa + 7cm hiesua. Äestettynä. Pelaa. smile.gif

[ 20.06.2003, 19:41: Viestiä muokkasi: täti-iii ]

Blue Amber
23.06.2003, 13.22
Meillä on kenttä 25x45m. Tänä keväänä saatiin kenttä ratsastuskuntoon kahden vuoden aherruksen jälkeen smile.gif . Vielä aidat puuttuu... ;)

Mutti kai ?
23.06.2003, 14.57
SRL opas on painossa ja ilmestyy syksyllä.
Tampereen teknisessä on tehty tutkimuksia
ratsastuskentän rakenteesta kysele sieltä
josko viellä olisi julkaisua saatavissa.

Aloitat pinta aineksen kuorinalla ja sala-
ojittamalla oja väli max 5m. ja tietysti
kallistukset reunoja kohti ja salaoja sorat.
Tämän päälle tukikerros jolla oikaiset kentän
jotain 20 cm. Suodati kangasta käytetään estämään
maa ainesten sekoittuminen ja tulee kysymykseen
lähinnä savimaalle rakenettaessa.
Pintakerroksen tehtävä on sitoa vettä! mutta myös
päästää liiat läpi. Pölyytyminen estetään kastelulla ja suolalla samoin kentän jousto syntyy
pintahiekan rakenteeseen sitoutuneesta vedestä.
(synteettiset materiaalit on erikseen). Näin
ymmärrät, että koko kentän toimivuus riippuu päälikerroksesta. Jos käytetään liian hienoa raekokoa :kivituhka, hiesu tulee kentästä kova ja
siten joudutaan äestämään samoin liian hieno materaali ei pysty sitomaan kovinkaan paljon vettä
vaan kenttä sateella helposti "kiehuu".
Edelleen suosittelen pintahiekkaa - hiekkalaatikko
hiekkaa. Kasteltuna hiekan tulee pysyä koossa kuten heikkakakkuja tehdessä. Mitään isoa raekokoa
ei ole syytä kenttään laittaa.
Jousto hevosen jalan alla ei todellakaan tapahdu
syvällä kentän rakenteisssa, joten pintakerroksen
paksuus ei tarvitse olla mikään mahdoton, kunhan
se on sellainen normaali hoito ei ylety sen läpi.
Ja ennen kaikkea kenttää tulee hoitaa.
Tämä on minun näkemys joka aikas pitkälle perustuu
siihen mitä olen näitä kisakenttiä kiertänyt sekä
tehtyihin tutkimuksiin. Kuitenkin, voin olla väärässäkin. tongue.gif

Blue Amber
24.06.2003, 09.04
Meillä muuten on tuo kentän pintahiekka rantahiekkaa... Sinne vaan hiekkakakkuja tekemään :D !

Mutti kai ?
24.06.2003, 09.48
Suomen hiekan ongelma on jääkauden tekemä hionta.
Nämä alle millin hiekka jyväset on pyöristyneet ja
siten niiden veden sitomiskyky ei ole paras mahdollinen.

Sirkku
24.04.2007, 22.13
Nostelen tämän tosi vanhan aiheen esille, kun mielessä olisi pienen kentän teko pihaan.

Tarkoitus olisi tehdä tarhan yhdestä osasta pieni kenttä, jonka mitat olisi n. 15x20 metriä. Olisiko tässä mitään järkeä? Alue on ainut puuton ja tasainen alue meidän pihassa ja en haluaisi aina ruinata kaveria mukaan maastoon, kun yksin en "uskalla" lähteä..

Toinen vaihtoehto on pyöröaitaus, mut senkin max. halkaisija tulisi olemaan tuo 20 m. Ja tyhmä kysymys, voiko pyöröaitauksessa ratsastaa, tai siis voi, mutta muutakin kuin ympyrää..?

tätsy
24.04.2007, 23.41
Meillä tehtiin pellolle 25x45 -kokoinen kenttä. Pelto on siis salaojitettu, ja päältä kuorittiin multa pois. Siihen päälle ajettiin noin 10 cm saven sekaista hiekkaa (samaa hiekkaa kuin Luvian ratsastajien kisakentällä). Ja vot, tädin oma kenttä oli valmis.

Kaadot eivät ihan menneet kohdalleen, mutta ojan kaivaminen kentän ympäri pelasti tilannetta oleellisesti. Lisäksi kentän "tekeennyttyä" pari vuotta, vesi menee paljon nopeammin pois rankkasateillakin.

Jos sataa kaksi viikkoa putkeen, on kenttä niin märkä ettei juurikaan viitsi siellä kahlata. Suurimman osan aikaa kyllä erittäin toimiva kenttä ja mun suurkalustolleni (sh-ruuna 170cm/rapiat 800 kg) pohja on aivan priima.

Kunnon suodatuskerrokset kankaineen ja sepeleineen olisivat nostaneet kentän hinnan kolminkertaiseksi. Katsottiin että tälle tädille privaattikenttänä riittää tämä. Jos ei keli anna myöten mennä kentälle niin sit mennään maastoon.

Lukee edellisen kysymyksen...

Muutaman puun kaataminen ja kaivinkone päiväksi eivät kaatane kenenkään budjettia. Nimittäin jos sillä saat lisää tilaa kentällesi. 15x20 kuulostaa minusta aika pieneltä. Riippuu tietysti ratsun koosta tongue.gif

[ 24.04.2007, 23:44: Viestiä muokkasi: tätsy ]

desire.
25.04.2007, 01.12
Jos kyseessä ei ole joku todella pieni poni, ei mielestäni ole mitään ideaa tehdä noin pientä kenttää. Tuo 20 x 40 m kenttäkin käy varsinkin isolle hevoselle todella helposti pieneksi, samoin jos hevonen on vauhdikas. Pyöröaitauksessa esimerkiksi suoraan ratsastus lienee melko hankalaa, ja hevonen tottuu helposti tukevaan aitaan ja itsestään reunalle muodostuvaan uraan (mitä isompi kenttä, sitä helpompaa ura on välttää), samoin ulkoavuilla ratsastus unohtuu helposti. Myös hyppääminen hevosella noin pienessä tilassa on minun mielestäni hieman kyseenalaista.

Noista isoista lohkareista; maalla on suomessa tapana elää, ja ainakin meidän tallin kentällä oletettavasti juuri routa on nostanut muutaman isomman lohkareen ylös niin että niitä pitää varoa ratsastaessa. Olisiko tähänkin sitten apuna paksumpi pintakerros, vai tekeekö se sitten pinnan liian liukkaaksi?

Madame
25.04.2007, 07.54
Meillä sama juttu tuon tien kanssa. Eli sinne pohjalle aikoinaan tuotu kiveä ja nyt pikkuhiljaa vuosien saatossa nousee ylöspäin kivi jos toinenkin. Ainoa mitä tehtävissä on kaivaa koko höskä auki ja tehdä uusiksi.

Mutta kun kivi oli ilmasta... :D

Toi savipellon kenttä (20 x 40) tehtiin siten että ensin kuorittiin, sitten tasoteltiin, sitten suodatinkangas ja päälle suodattamatonta salaojahiekkaa. Oli aluksi tosi pehmeä mutta vuodessa siitä tuli bueno, eikä seiso vesi. smile.gif
Jostain syystä noi peltojen rikkakasvit kyllä löytää kankaasta läpi... tosin kenttää ei käytetä kuin koirankoulutukseen tällä hetkellä.

[ 25.04.2007, 07:57: Viestiä muokkasi: Madame ]

Sirkku
25.04.2007, 09.15
Kyllähän myö niitä puita kaadettaisi, mut toisella sivulla vastaan tulee iso oja ja toisella sivulla sähkötolppa ja meidän talo.. smile.gif Tuo sähkötolppa on mahdollista jättää kentän sisäpuolelle ja silloin kentän reunan ja tolpan väliin jäisi n. 3 metriä. Kaipa siitä mahtuisi ratsastamaan.. Kentän mitat ois silloin 20x20.

Pohjana on vanha kasvimaa, josta kuoritaan ruokamulta pois, tehdään kallistukset sekä lisäksi ojat reunoille, ajetaan soraa ja sen päälle hiekkaa.

Heposet on suokkeja (165cm ja 155cm), joilla ois tarkoitus ratsastaa tai oikeastaan liikuttaa tuossa kentällä 1-2 kertaa viikkoon (= toinen on eläkeläinen ja toinen toipilas). Hyvät maastot on kyllä käytössä myös.

tätsy ja Madame, voitteko kertoa lisää teillä käytössä olevista hiekoista? Millaista tuo saven sekainen hiekka on? Entäs tuo suodattamaton salaojahiekka? Hintoja?

tätsy
25.04.2007, 09.47
Entäs jos ojankin vetää tukkoon? Salaojaputkea tai suurempaa betonirengasta ojan koosta riippuen?
Tai entäs vaihtoehto B, onko teillä tilaa muualla? Operaatio pihanurmikosta kentäksi :D

Sulla tuo toinen hevonen on ihan kohtuullisen kokoinen niin tekisin kyllä tarpeeksi ison kentän.

Ota semmoista hiekkaa, josta voi tehdä hiekkakakkuja. Kun otat kourallisen hyvää saven sekaista hiekkaa ja puristat pallon, sen täytyy jäädä palloksi. Salaojasoran päälle tarvitaan vielä kerros em. hiekkaa tai vastaavaa. Soran tarkoitus on päästää vesi lävitseen eikä se toimi kentän pintamateriaalina.

Sirkku
25.04.2007, 11.30
Jos tuon ojan laittaa tukkoon tai tekee rummun kanssa, niin sit tulee kalliiksi ja siihen ei isäntä suostu. Joutuisi hommaamaan paljon täyttömaata, jotta se alue saataisiin samaan tasoon nykyisen tarhan kanssa, tuo tarha ja pihamaa on n. metrin ylempänä kuin tuo ojan viereinen alue.. Ja tilaa ei oikein muualla ole, pihanurmikko otettiin jo käyttöön tuota tarhaa varten.. smile.gif

Vaikeaksi menee.. Taidan hylätä koko kenttäajatuksen ja annan noiden jatkaa lomailuaan ja käyn maastossa silloin, kun saan kaverin.. ;)

Madame
25.04.2007, 12.01
Mä en muista kuollaksenikaan mitä se kenttä makso... tästä on hitosti aikaa. Ja kun tehtiin vähä viel oravannahkakauppoja.

K&B
26.04.2007, 10.24
Olen myös ehdottomasti sitä mieltä että 20*40 on kyllä minimi koko, mielummin muutama metri vielä päälle, jos tekee aidat jotta ratsastusala on tuo sanottu. Miellä kenttä n. 30*40 ja rakenteena on suodatinkankaan päällä salaojaputket, karkeampaa soraa alle ja vähän hienompaa sen päälle (valitettavasti en muista tarkkaa laatua). Sitten hiekka ja päälimmäinen kerros on kivituhkaa. Ympärillä kunnon ojat. Vesi ei ole seissyt kentällä (ei edes kaatosateen jälkeen muutamaa kymmentä minuuttia kauempaa) ja huolloksi on riittänyt lanaus kerran viikossa / kahdessa viikossa. Kotikäytössä todettu oikein hyväksi:) Rakentamisesta on jo neljä vuotta, joten hinnat on varmasti nouseet, mutta kannattaa kysellä soratoimittajilta, (kuljetuskulut vaihtelevat kovasti). Sitten kaivurimiehien taksat ovat myös kovin vaihtelevia.

tianar
27.04.2007, 15.11
Asiasta heinälatoon: millainen kentän pohja järven jää olisi? Pitäisikö aina aurata, vai voiko lumen jättää?

Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen..

desire.
28.04.2007, 17.30
Jos lumen jättää, tulos lienee sama kuin muutenkin syvässä hangessa ratsastaessa. Aurattaessa lämpötilaerojen vaikutus on sit sama kuin kentällä, jos aurattu sulaa, se on helposti peilijää, syvä hanki on vain raskaampi. Tosin jos hangen pinta sulaa ja jäätyy paksusti, täytyy olla varovainen, sillä pintajään reuna saattaa olla terävä ja nirhata hevosen jalat naarmuille.

Idefix
28.04.2007, 18.51
Kyllä sun Sirkku kannattaa edes se pieni kenttä rakentaa, jos sua kerran hirvittää se maastoilu yksin ja seuraa ei aina ole.
Jos sä siinä pikkukentällä ratsastat, niin voithan sä tehdä käynnissä käännöksiä, taivutuksia ja ravissa vaikka siirtymisiä käynti-ravi, laukka voi olla hankalaa tai eihän me tiedetä sun hevosten koulutustasoa..., kokohan on suunnilleen sama kuin juoksuttaisit isolla ympyrällä hevonen liinassa. Siinä on vaan hyvä muistaa se aikaraja, koska jatkuva ympyrällä meno käy enemmän hevosen jalkojen nivelten päälle. Tosin 1-2 kertaa/vko ei varmaankaan rasita liikaa.
Lisäksi sä voit juoksuttaa sun hevosia siinä aina välillä.
Kyllä toi mun mielestä on ihan hyvä idea ja tyhjää huomattavasti parempi.
Varsinkin eläkeläiselle on varmasti parempi säännöllinen liikunta vaikka käynnissä kuin vain lomailu.
Mulla on n. 40x40m kokoinen kenttä kunnon lankkuaidalla jossa mä olen yleensä yksin ja ahtaaksi sekin välillä käy kun esim. opettaa tuota nuorisoa laukkaamaan.
Mulla on kanssa salaojitettu, mutta kankaan sijasta mulla on välissä reilu kerros kivituhkaa, pinnassa on sitten sitä "hiekkapallo" hiekkaa. Jos on hyvät pohjatyöt tehty ei siinä vesi seiso ja kuivaa hyvin.
Olisi hyvä jos sun kentän pintaan tulisi sellainen hiekka, että se ei "rullaa" kavioiden alta, vaan pitää. Ja liian pehmeää ei kannata tehdä, käy jänteiden päälle.

Tsemppiä rakentamiseen vaan!!

Sirkku
28.04.2007, 21.45
Kiitoksia Idefix kannustavasta mielipiteestä. Minustakin tuo olisi tyhjää parempi ja yksin ei ole kiva maastoilla, kun on nuoruudesta jäänyt kammo ryöstävästä hevosesta ja aina kun sitä kaveria ei mukaan sinne maastoon saa.. Ja tarkoitus olisi vaan jaloitella hevosia eikä sen kummempaa. Tuo eläkeläinen on vanha (23v.) ex-ravuri eikä osaa hurjia ja tuo toipilas (koukistajajänteet revähtänyt) on 14v. rats.koulun entinen ratsu, tasoltaan heA, mut mie en hallitse sitä puolta, niin ihan "köpöttelyksi" sekin menee.. smile.gif

Kunhan nyt maa kuivaa, niin ruvetaan hommiin.

[ 28.04.2007, 21:48: Viestiä muokkasi: Sirkku ]

Kösteri
05.05.2007, 11.46
Meillä tehtiin pari kesää sitten kenttä, kustannuksia tuli yli 10 teur, kun kaikki piti teettää vieraalla...

ensin raivattiin pari "pikku puuta" tieltä ja sitten savimaata kaivettiin ja tehtiin kovalle savimaalle loivat kaadot, siihen päälle suodatinkangas, reunoille salaojaputket, sepelikerros, toinen suodatinkangas, sitten kantavaksi kerrokseksi kivituhkahiekkaseos ja sitten pintahiekat päälle. Valaistuksena on kuusi alumiinista kadunvarsitolppaa, ei ihan heti valot lopu kesken...

niin ja se kentän koko on 30 x 40 m, ja käyttäjinä kolme hevosta...