PDA

Näytä tavallinen näkymä : Anafylaktinen shokki islanninhevosillaMarianneJ
01.12.2007, 19.54
Meillä issikka sai penisiliinistä anafylaktisen shokin ja sen seurauksena loukkaantui niin pahasti että jouduttiin lopettamaan. Aihetta googlettamalla löytyi jonkin verran nimenomaan islanninhevosia jotka shokin olivat saaneet ja heräsi ajatus onko tämä jotenkin yleisempää issikoilla?
Meillä oli kahdeksas lääkityspäivä (16. kerta), ilmeisesti useimmiten shokki oli tullut neljännellä pistoskerralla.

Hiirakko
02.12.2007, 14.02
Kurja juttu, voimia sinulle!
Meidän hevosille on joskus määrätty myös penisiliiniä ja eläinlääkäri vain mainitsi ohimennen tästä shokista, että voi olla mahdollista.
Miten nopeasti teillä tuli pistoksen jälkeen oireet? Jos saa udella että miten teloi itsensä? Ilmeisesti hevonen siinä tilaanteessa ei varo yhtään mitään.

little gibb
02.12.2007, 17.08
Anafylaktinen shokki tulee heti pistoksen jälkeen jos on tullakseen. Verenkiertoon jos pääsee pienikin pisara penisiliiniä niin heti se shokki tulee eikä pitkän ajan kuluttua. Hevonen ei todellakaan varo mitään vaan kouristelee ja riehuu ilman mitään tolkkua joten on parempi että ihmiset väistävät kauas eivätkä yritä rauhoittaa hevosta. Saattaapa hevonen nielaista kielensäkin tai ainakin purra siihen. On todella rajua katsottavaa, pari olen nähnyt enkä enää ikinä halua nähdä uudelleen. Molemmilla kerroilla johtui siitä että penisiliiniä joutui verenkierttoon neulan oletettavasti nirhaistua jotain pientä verisuonta neulaa irroitettaessa.

Kerran kun saa anafylaktisen shokin penisiliinistä niin enää koskaan et samaan hevoseen penisiliiniä piikitä.

Jaksamista aloittajalle. :(

MarianneJ
02.12.2007, 17.34
Hevosen vammoja en tässä ala kertomaan, ne eivät ole tämän asian kannalta oleellisia. Oireet alkoivat lähes heti pistoksen jälkeen, eläinlääkäri puhui että kestää yleensä viisi minuuttia mutta tässä ei käsittääkseni niin kauaa mennyt.

Olivatko nämä little gibb sinun näkemäsi tapaukset islanninhevosia vai muun rotuisia ja monesko pistoskerta oli kyseessä? Jäivätkö molemmat henkiin?

little gibb
02.12.2007, 17.55
Muun rotuisia olivat, toinen pv ja toinen jenkkiravuri. Ja toinen sai ekalla kerralla ja toinen sai vissiin vasta joskus kuurin lopulla. En muista enää sitä tarkalleen muuta kuin että monta piikkiä oli saanut ennen sitä. Molemmilla kerroilla neulassa oli verta ja ihollekin sitä verta jonkun verran tuli kun neula vedettiin pois eli jokin verisuoni sielä oli rikki mennyt. Molemmat jäivät henkiin kyllä. Aika rajua riehumista ja kouristelua oli hetken aikaa. Säikäytti huolella. Ensimmäisen omistaja meni rauhoittelemaan hevostaan ja sai kaviosta aika pahasti olkavarteen. Paljon pintaruhjeita ja muutama revähtänyt lihas ainakin seurasi molemmille. Mutta penisiliiniä ei ole niihin hevosiin sen jälkeen koskaan piikitetty.

Ja lisätään vielä että mähän en siis ole issikkaihminen millään tavalla.

MarianneJ
03.12.2007, 16.36
Ei haittaa vaikket ole issikkaihminen mukavaa silti että kerroit kokemuksesi, toivon vaan ettei kukaan koskaan saisi kokemusta vastaavasta! Se tapahtumaketju oli jotain aivan uskomatonta.

Aika harvoin eläinlääkäritkään mainitsevat shokin mahdollisuudesta, muistin tapahtuneen jälkeen että yksi ell vuosia sitten asiasta varoitteli. On siis ilmeisesti todella harvinaista että näin käy, onneksi. Tällä ei ollut verta missään pistoksen jälkeen.

little gibb
03.12.2007, 17.20
Erittäin harvinaista se kyllä on mutta aika hassua ettei lääkäri mitään varoitellut. Meillä tallilla on jokainen ell vuorollaan pitänyt hirveän saarnan penisiliinin vaaroista ja mahdollisesta anafylaktisesta shokista. Paitsi mun ruunien vakilääkäri. :) Se kun tietää ettei mulle tarvi siitä sanoa. Tosin meillä on jo sellainen asiakassuhde ettei mun tarvi kuin soittaa ja sanoa tarvitsevani lääkkeet tähän ja tähän ongelmaan.

Vaikkei verta näkynytkään niin voi olla että pinnan alla on joku verisuoni rikkoutunut. Verenkiertoonhan sitä penisiliiniä on jotenkin jouduttava jotta se shokin aiheuttaa. Ikäviä nämä shokit kaikkiaan. :(

Ja kerrotaan tähän vielä parin vuoden takaisesta tapauksesta joka eräässä hevosalan ammattioppilaitoksessa tapahtui: oli pari hevosta penisiliinikuurilla ja opettaja sanoi opiskelijoille että piikittäkää lääkkeet ja viekää ulos. Opiskelijat olivat sitten fiksuina piikittäneet penisiliinit suoraan suoneen. 40ml suoneen kerrasta. Oli aika pahaa jälkeä kuulemma tullut kun hevoset olivat shokin saaneet.... Opettaja oli sitten raivoissaan kysynyt että miksi oppilaat piikittivät suoneen. Vastaus oli että eivät he tienneet ettei penisiliiniä voi suoneen piikittää vaan luulivat että se piikitetään kanssa suoneen niin kuin jonkun muun hevosen lääkitys. :rolleyes:

Skise76
03.12.2007, 17.32
Yleisimmin lihakseen piikitettävä penisilliinihän aiheuttaa kahdenlaisia oireita, penisilliiniallergiasta johtuvia ja prokaiinin aiheuttamia toksisia oireita (joita tulee, jos prokaiinipenisilliiniä pääsee verisuoneen tai penisilliiniä on säilytetty väärin, jolloin prokaiini on erottunut penisilliinistä ja pääsee imeytymään liian nopeasti).

Jos hevonen on allerginen penisilliinille, on se ja sama meneekö penisilliini suoneen vai lihakseen, reaktio tulee joka tapauksessa, suoneen pistettynä toki nopeammin. Oireet vaihtelevat sitten nokkosihottumasta, turvotuksesta, hengenahdistuksesta siihen anafylaktiseen shokkiin ja kestävät yleensä tunteja (anafylaktiseen shokkiin hoitamattomana toki monesti kuolee nopeammin).

Prokaiinin aiheuttama myrkytysreaktio aiheuttaa vapinaa ja hikoilua, pahimmillaan rajua kouristelua. Menee ohi yleensä itsekseen muutamassa minuutissa.