PDA

Näytä tavallinen näkymä : Säilöheinä/esikuivattu/kuivaheinäNuuskamuikkunen
29.09.2005, 10.26
Syöttääkö kukaan issikalleen säilöä? Onko liian tujua tavaraa? Eräällä tallilla syötetään lähinnä säilöä enkä ole koskaan sitä hepalleni syöttänyt, siksipä mietin pitäisikö tällaisessa tapauksessa omat kuivat heinät hankkia jos on issikka kyseessä. Entä kokemuksia esikuivatusta?

[ 09.11.2005, 15:46: Viestiä muokkasi: Nuuskamuikkunen ]

Kolka
29.09.2005, 14.28
Meillä oli viime vuonna märkää heinää tai itseasiassa tai olla puolmärkää, mutta hepat ei sitä tykänny syödä(kelpas kuitenkin nälkään) ja toiseks se homehtuhelposti. Joten täks talveks ostettiin kuivaa heinää ja sen pitäs maistuu hyvältä. Koska naapuritallilla kun oltiin aina kylässä niin hepat tykkäs syödä kuivaaheinää)

M.R.
29.09.2005, 16.49
Se ihan märkä rehu on lehmille jotka syövät koko paalin päivässä. Homehtuu toki jos sitä viikon pitää auki. Itse olemme syöttäneet esikuivattua, joka haiseekin ihan rehulle, mutta hyvin on kelvannut. Ja välillä on mennyt parikin viikkoa syödessä, mutta pakkasilla se kestää sen homehtumatta. Kesällä kestää viikon ennenkuin alkaa homepilkkuja näkymään.

Nuuskamuikkunen
09.11.2005, 15.29
Nyt kävi sitten niin, että omat esikuivatut pitää hankkia, kokeillaan ensin kuukauden verran että auttaako yskään. Itse en ole esikuivattuun tottunut, joten vinkkejä? Mistä hankitte esikuivattunne, nyt pitäisi löytää pikaisesti pienissä paaleissa koska vain yksi heppa mussuttaa niitä.. :( Pk-seudulla ollaan ja laatuheinärengasta ajattelin, en tiedä sitten onko pieniä paaleja.

baldur
09.11.2005, 20.06
Viime talven kuivaheinän ollessa sen laatuista tavaraa, että saimme hyvinkin sitkeälaatuisen yskän, jota lääkittiin toista kuukautta ennen kuin alkoi helpottaa. Pakosta siirryttiin esikuivattuun pikavauhdilla ja koko lauma syö hyvinkin mieluusti. Islannissa käydessä en paljon muuta heinää nähnyt kuin muovikelmun sisäistä.

Nuuskamuikkunen
09.11.2005, 20.27
Kiva kuulla, toivotaan että yskä loppuu meilläkin.. :( Yritän edelleen metsästää jostain heinää, vaikeaa sillä en ole ennen joutunut tällaista tekemään ja tietysti mahdollisimman pian pitäisi löytää.

JohannaT
09.11.2005, 20.43
Kokeile Laatuheinärenkaan nettisivuilta: www.laatuheina.net (http://www.laatuheina.net)

Sieltä löytyy kaikki tuottajat yhteystietoineen. Taulukossa näkyy myös kuka tekee esikuivattua säilöä ja kuka kuivaa heinää. Myös paalikoot löytyvät taulukosta.

Ainakin Krevolan tila myy myös esikuivattua, ulkomailta (sic!) tuotettua säilöheinää pienissä muovipussukoissa. Hinta on sitten vaan sen mukainen... Sitä syöttävät jotkut joilla ei edes pienimmät säilöpaalit kestä homehtumatta pienen hevosmäärän tms. takia. Täältä löytyy heidän nettisivustonsa ja heti etusivulla on mainos ko. heinästä:

www.krevola.info (http://www.krevola.info)

-JohannaT-

Nuuskamuikkunen
09.11.2005, 23.38
Kiitos Johanna T. Tuolla laatuheinän sivuilla olen vieraillut, mutta siellä näyttää siltä, että tuottajilla on säilöä vain kanttipaaleissa- pitää varmaan sitten soitella. No, jos muualta ei pääse heinää hakemaan (edes pieniä määriä jossain jätesäkissä usein tms) niin pitää kokeilla tuota krevolan.

Nuuskamuikkunen
10.11.2005, 08.53
Heinää löytyi nyt ainakin alun tarpeisiin. Tuhannet kiitokset ystävälliselle issikkaväelle! smile.gif

issikka satakunnasta
10.11.2005, 09.09
Hei Nuuskamuikkunen,

Laitan sinulle sähköpostilla erään tuttavani yhteystiedot, jolta voit kysäistä pikkupaaleihin pakatun esikuivatun heinän perään.

Muillekin tiedoksi, että
Eräs hyvin säilyvä vaihtoehto on pieniin muovipaaleihin pakattu ruotsalainen esikuivattu rehu, jota on joskus syötetty mm. Ypäjän Hevosopistolla Hans Sidbäckin Pohjois-Ruotsin kylmäverioreille. Ypäjällä varmaankin tietävät mistä sitä voi tilata.

t. jenni

iceland
10.11.2005, 13.15
Haluaisin vielä muistuttaa kaikkia siitä, että esikuivattu säilörehu on kyllä hyvää tavaraa, mutta jos se on pyöröpaalissa, niin paali pitäisi saada syötettyä 2-3 päivässä, jottei se mene pilalle. Ja tarhaanhan ei saa kokonaista paalia viedä, koska se alkaa lämpeämään siellä, jos seisoo useamman päivän ja hevonen voi saada siitä jopa kohtalokkaat seuraukset. Kun nämä muistaa, niin se on ihan hyvää ja turvallista syöttää.

issikka-ystava
10.11.2005, 14.54
Täällä myynnissä myös erittäin hyvää viimekesästä kuivaheinää isoissa pyöröpaaleissa tarvitseville.

Nyt jo ollaan laitettu paali laitumelle 3: lle hevoselle ja sen ne järsivät päälle viikossa; ja maha kasvaa... ;)

sannap
11.11.2005, 21.08
Hei vaan. Meillä on keskimäärin 5 hevosta syönyt
esikuivattua säilöheinää nyt kolmatta vuotta talvet läpeensä, ilman kuivaheinää ovat eläneet, kantavat tammat, nuoret hevoset, maitovarsat, kuka milloinkin...
Muovipaali tuodaan tarhaan kerran viikossa, se riittää viikon, koskaan ei ole pilaantunut. Pahan heinän haistaa. Kukaan ei ole kuollut eikä ollut ikinä kipeä, vaikka kerran kun 2 heppaa jäi kaksin, ne söi yhtä paalia talvella yli kaks viikkoa-ja hyvin voi!

Olen haistellut ja katsonut kaikki paalit aina, meillä n.400kg palloja eikä ikinä ollut ongelmia.
Heinä on kyllä suht kuivaa, ei mitään märkää aiv:tä.

Nuuskamuikkunen
11.11.2005, 22.44
Kiitos kaikille avusta! smile.gif

Esikuivattua sain tosiaan ja näyttää olevan hyvää, on laatuheinärenkaan heiniä. Heppakin tykkää mussuttaa, joten nyt lähti totutus käyntiin. Uusi asuinpaikka pitää vaan hevoselle todennäköisesti löytää, sillä pihatossa ei oikein onnistu että yksi syö eri ruokaa kuin muut. Uuden, hyvän paikan löytäminen ei täällä pk-seudulla ole kovin helppoa, mutta pitää lähteä etsimään.. smile.gif

[ 11.11.2005, 22:46: Viestiä muokkasi: Nuuskamuikkunen ]

leluponit
19.11.2005, 16.55
syötättekö kuinka paljon väkirehuja noille vapaalla kuiva/säilöheinää syöville? meillä kun saavat lähes vapaasti kuivaa heinää, ja lisäksi vain kivennäiset+4dl pellavaista, niin kaviot aina lähes lämpimät! pellavaisen jos jättää pois, maha menee löysälle. (ikää issikalla 2v.)
täysin vapaaheinää ei voi ajatella kun settis syö itsensä jalattomaksi! :eek: pihatossa elävät.
eli miten muut syöttävät pihatossa eläviä saman ikäisiä? ja lämpeneekö kaviot?